Haram ke Shaklee?

Salam 'alaik dan Salam Sejahtera.

Soalan yang selalu berlegar di kepala kita bila nak cari makanan, halal ke makanan tu?


Ye idok? Sebab kita sendiri tahu dan prihatin makanan yang masuk dalam tubuh kita tu akan jadi darah daging kita. Kalau dari sumber yang haram (cth : babi, hasil mencuri dll), maka akan terbentuklah menjadi darah daging kita.


Dalam Islam sendiri pun suruh kita cari makanan yang halal dan baik. 2 perkataan kita kene ingat. "Halal" dan "Baik". Tak boleh kalau kita ambil makanan yang ada halal je tapi tidak baik atau baik je tapi tidak halal. Kedua - duanya mesti ada.



“Dan makanlah makanan yang halal lagi baik (thayib) dari apa yang telah dirizkikan kepadamu dan bertaqwalah kepada Allah dan kamu beriman kepada-Nya”    (Surah Al-Maidah ; ayat 88)




Di antara kriteria makanan yang baik adalah:
  1. Bergizi tinggi
  2. Makanan lengkap dan seimbang. 
  3. Tidak mengandungi zat-zat yang membahayakan bagi kesihatan kita, misalnya kolesterol tinggi.
  4. Tidak mengandungi bahan kimia seperti pengawet kimia (misalnya formalin), pewarna kimia, perasa kimia (contohnya MSG, dsb).
  5. Masih segar. Tidak mbusuk atau basi sehingga warna, bau, dan rasanya berubah.
  6. Tidak berlebihan. Makanan sebaik apa pun jika berlebihan, tidak baik.


Ok. Sekarang saya nak bagitahu yang produk2 Shaklee menepati kedua - dua elemen ini. 


Kenapa saya cakap camtu?


Sebab produk Shaklee diyakini HALAL dan telah mendapat Sijil Halal dari Jabatan Agama Islam US (ISA) dan dalam masa yang sama ia baik kerana bagi vitamin yang diperlukan oleh badan. Banyak manfaat tu.


Tak puas hati lagi?




KENAPA TIADA LOGO HALAL NEGARA KALAU BETUL LA IA HALAL?


Sebab dalam sijil dah list down all the products with Halal Certification. 




KENAPA TIADA LOGO HALAL JAKIM?


JAKIM hanya keluarkan sijil/logo HALAL untuk produk yang dihasilkan di dalam MALAYSIA sahaja. Untuk keluarkan sijil/logo HALAL tu, pihak JAKIM perlu pergi ke premis yang keluarkan produk tersebut. Ada banyak lagi premis yang minta disahkan HALAL kat MALAYSIA ni masih queue. Adakah JAKIM akan ke US untuk tentukan sah HALAL produk SHAKLEE? Sedangkan kita tahun penghasilah produk Shaklee adalah di US.



Ok. Saya sertakan bukti untuk bagi anda rasa yakin dengan Shaklee.





Kenyataan yang dibuat oleh SHAKLEE USA berkenaan softgel



Direktori Syarikat yang dapat Sijil Halal di US


ISA tersenarai dalam HALAL MALAYSIA


ISA Halal Accreditation


Shaklee Halal Certification



Dah yakin?





Share on Google Plus

About Cik Saadah

Penulis merupakan graduan sarjana dan pengedar shaklee yang sah. Penulis mempunyai empayar yang diberi nama sebagai SCB Empire yang mana mengambil nama daripada blognya iaitu Sihat Ceria Bergaya. Kini, penulis mempunyai 30 orang ejen Shaklee di seluruh Malaysia. Boleh dapatkan khidmat konsultasi secara percuma.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment

Most Popular

Text Widget

Segala penulisan tentang produk / testimoni yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos apa jua penyakit. Kesan adalah berbeza bagi setiap individu. Pembaca digalakkan mendapatkan nasihat daripada pakar kesihatan.