Set Keputihan

April 13, 2015

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera.

Saya menerima aduan / complain / keluhan dari ramai wanita tentang satu masalah ini. Masalah ini memang masalah yang besar jika tak diatasi dari awal. Wanita je yang ada masalah ni. Bila tak selesa, mood pun boleh spoil tau tak.

Nasib baik saya ni memahami masalah ni. Lagipun saya dah bebas dari masalah keputihan. Tahniah Saadah! Tahniah juga pada pembaca yang dah cegah masalah ini dari awal. Bagi yang masih bermasalah, jangan risau. Saya sudi membantu anda. Janji dengan diri sendiri yang anda juga kena bantu diri anda ye =)Apa itu masalah atau penyakit Keputihan ?

Istilah “keputihan” adalah simptom yang lazim dialami oleh wanita. Penyebab utamanya ialah sejenis kulat (jamur) yang dikenali sebagai candida albicans. Keputihan yang disebabkan oleh candida albicans dikenali dengan vulvovaginal candidiasis.

Permasalahan ini kerap berlaku kepada gadis dan juga wanita dewasa. Simptom umum yang biasa muncul adalah rasa gatal teramat sangat pada bahagian luar faraj, kemerahan dan terkadang bengkak pada bahagian labia majora (bibir luar kemaluan), pengeluaran cairan daripada faraj yang berwarna putih dan berkeladak serta berketul-ketul menyerupai susu basi. Penghidap mungkin juga mengalami rengsa atau rasa sakit semasa hubungan seks.

Ada keputihan yang normal dan ada keputihan yang berpenyakit. Walaupun normal, saya yakin ramai yang tidak selesa bila menghadapinya. Individu yang ada masalah ni mempunyai perasaan rendah diri dan stress kerana mereka takut orang berdekatan dapat menghidunya.

Apa cara boleh buat?

1. Kurangkan stress dan buat perkara yang anda suka (sauna pun boleh)
2. Ambil supplemen yang membantu mengurangkan masalah keputihan (Alfalfa + Garlic)
3. Guna pantyliner yang berherba yang 100% daripada kapas
4. Cuci Miss V dengan air rebusan sireh yang suam
5. Pastikan kerap menukar seluar dalam


Dapatkan dahulu nasihat doktor supaya anda dapat mengenalpasti keputihan yang dialami berpenyakit ataupun normal.

Saya cadangkan anda mencuba Set Keputihan ini. Bagus sangat untuk mereka yang mengalami masalah ini. Saya pun sehingga sekarang masih amalkan makan Alfalfa + Garlic. Bukan untuk keputihan pun tapi disebabkan manfaatnya yang banyak. Khasiat Alfalfa


Khasiat Garlic

Testimoni Keputihan
FB : N Saadah Rozali
IG : Cik Bahagia
COD : UKM, Bangi dan Kajang


You Might Also Like

0 comments